Rodzaje drzew owocowych w sadzie

Drzewa owocowe w sadzie odgrywają dużą rolę estetyczną. Pięknie zadbane drzewa potrafią się odwdzięczyć i obdarować ogrodnika smacznymi plonami w postaci owoców. Po niżej wyszczególnione są wszystkie najbardziej znane drzewa owocowe ogólnie stosowane w sadach i ogrodach działkowych.

Brzoskwinie

* Reliance
Odmiana amerykańska. Owoce średniej wielkości, kuliste, często asymetryczne. Skórka zielonopomarańczowa z marmurkowym czerwonym rumieńcem, dość silnie omszona, Miąższ żółtopomarańczowy, lekko zabarwiony przy pestce, średnio zwięzły, kwaskowosłodki, soczysty, smaczny, dobrze odchodzący od pestki. Owoce deserowe i na przetwory. Dojrzewają w drugiej dekadzie sierpnia.
Drzewo rośnie średnio silnie, jest wytrzymałe na niskie temperatury (także pąki kwiatowe). Odmiana polecana szczególnie dla rejonów wysuniętych na północ.
* Redhaven
Odmiana amerykańska. Owoce średniej wielkości lub duże, kuliste i regularne. Skórka złocistożółta z silnym jaskrawoczerwonym marmurkowym rumieńcem, zajmującym prawie całą powierzchnię owocu, umiarkowanie omszona, mocna. Miąższ żółtopomarańczowy z czerwonymi smugami przy pestce, jędrny, mięsisty, bardzo soczysty, rozpływający się, aromatyczny i bardzo smaczny. Pestka dobrze odchodzi od miąższu. Owoce deserowe i na przetwory (szczególnie na kompoty). Dojrzewają w drugiej dekadzie sierpnia, zbiór należy przeprowadzić kilkakrotnie.
Drzewo rośnie silnie, jest wystarczająco wytrzymałe na mróz, ale kwiaty mogą być uszkadzane przez przymrozki. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie, ale wymaga żyznych gleb i obfitego nawożenia.
* Inka
Odmiana polska. Owoce dość duże, skórka w dużej części pokryta plamistym czerwonym rumieńcem. Miąższ żółtokremowy, minimalnie zabarwiony przy pestce, soczysty, średnio zwięzły, nieco kwaskowaty, smaczny. Pestka dobrze odchodzi od miąższu. Owoce głównie deserowe, choć nadają się też na przetwory. Dojrzewają w końcu sierpnia.
Drzewo wystarczająco odporne na mrozy, ale kwiaty mogą być uszkadzane przez przymrozki.
* Harko (nektaryna)
Odmiana kanadyjska. Owoce średniej wielkości, kuliste. Skórka prawie w całości pokryta intensywnym czerwonym rumieńcem, bez omszenia, gruba. Miąższ jasnopomarańczowy, średnio zwięzły, słodko-kwaskowaty, smaczny. Pestka częściowo odchodzi od miąższu. Owoce głównie deserowe. Dojrzewają w drugiej połowie sierpnia.
Drzewo rośnie średnio silnie, jest odporne na niskie temperatury, natomiast kwiaty mogą być uszkadzane przez przymrozki. Jest dość odporne na choroby. Wymagane jest staranne przerzedzanie zawiązków.

Czereśnie

* Burlat
Odmiana francuska. Owoce duże, sercowate. Skórka ciemnoczerwona. Lśniąca, w pełnej dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemnoczerwony, dość twardy, soczysty, bardzo smaczny. Owoce deserowe (bardzo atrakcyjne) i na przetwory. Dojrzewają pod koniec pierwszej dekady czerwca – jedna z najwcześniejszych odmian uprawianych u nas. Niestety owoce chętnie są zjadane przez ptaki i mają tendencję do pękania w czasie deszczu.
Drzewo rośnie bardzo silnie. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje regularnie, średnio obficie. Dość wytrzymałe na mróz i mało podatne na raka bakteryjnego.
* Techlovan
Odmiana czeska. Owoce duże lub bardzo duże, kuliste. Skórka ciemnoczerwona z brązowym odcieniem, lśniąca. Miąższ różowoczerwony, dość twardy, soczysty, smaczny. Mają tendencję do pękania w czasie deszczu. Owoce przede wszystkim deserowe, ale nadają się też na przetwory. Dojrzewają w ostatnich dniach czerwca.
Drzewo rośnie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie. Odmiana mało wrażliwa na choroby.
* Kordia
Odmiana czeska. Owoce duże lub bardzo duże, sercowate. Skórka karminowoczerwona do ciemnobrązowej z jasnymi punktami. Miąższ zwarty, chrząstkowy, jasnoczerwony do karminowego, aromatyczny i smaczny; sok barwny. Owoce przede wszystkim deserowe. Dojrzewają około połowy lipca, jak na czereśnie dobrze się przechowują.
Drzewo rośnie silnie, później średnio silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i regularnie. Na mróz i choroby średnio wytrzymałe, pąki kwiatowe mogą być uszkadzane przez przymrozki.
* Bűttnera Czerwona (Poznańska)
Odmiana niemiecka. Owoce duże lub bardzo duże, szerokosercowate. Skórka jasnożółta, lśniąca, pokryta w dużej części cętkowanym i kreskowanym rumieńcem barwy czerwonej do czerwonobrązowej. Miąższ jasnożółty, zaczerwieniony przy pestce, chrząstkowy, soczysty, słodki, aromatyczny, bardzo smaczny. Sok jasny, nie barwiący. Owoce deserowe i na przetwory (zwłaszcza kompoty). Dojrzewają w drugiej dekadzie lipca.
Drzewo rośnie silnie lub bardzo silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie. Wytrzymałe na mróz, mało podatne na choroby, bez szczególnych wymagań glebowych.
* Van
Odmiana kanadyjska. Owoce duże lub bardzo duże, szerokosercowate. Skórka ciemnoczerwona z odcieniem granatowym. Miąższ twardy, czerwony z jaśniejszymi żyłkami, soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny. Owoce przede wszystkim deserowe. Dojrzewają w końcu czerwca. Dość wrażliwe na pękanie i gnicie przy deszczowej pogodzie.
Drzewo rośnie średnio silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje bardzo obficie i regularnie. Odporne na mróz, ale mało odporne na raka bakteryjnego, który może silnie porażać drzewa, zwłaszcza na gorszych stanowiskach.
* Regina
Owoce duże, prawie kuliste. Skórka czerwona, lśniąca, miąższ jasnoczerwony, chrząstkowy, średnio soczysty, słodki i smaczny. Owoce deserowe i na przetwory. Dojrzewają w drugiej połowie lipca. Rzadko pękają.
Drzewo rośnie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie. Dość wytrzymałe na mróz i mało wrażliwe na choroby.

Grusze

* Faworytka (Klapsa)
Odmiana amerykańska. Owoce duże lub bardzo duże, szerokojajowate, symetryczne, wyrównane. Skórka gruba, błyszcząca, zielonkawożółta z brązowoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ biały z żółtym odcieniem, drobnoziarnisty, masłowy, soczysty, bardzo smaczny. Najsmaczniejsza spośród wczesnych odmian grusz. Owoce przede wszystkim deserowe, choć nadają się też na przetwory. Dojrzewają około połowy sierpnia. Istnieje również mutant tej odmiany o czerwonej barwie owoców – „Red Faworytka” („Starkrimson”).
Drzewo rośnie silnie, w okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje obficie, na ogół corocznie. Średnio wytrzymałe na mróz, dość wrażliwe na choroby, zwłaszcza na parch. Wymaga dobrych i żyznych gleb.
* Bonkreta Williamsa
Odmiana angielska. Owoce średniej wielkości, jajowate, wydłużone, o nierównej, pofalowanej powierzchni, nie zawsze wyrównane. Skórka gładka, cieńka, lekko błyszcząca z licznymi rdzawymi przetchlinkami i cętkami i słabym jasnopomarańczowym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, bardzo delikatny, masłowy, soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny. Doskonałe jako owoce deserowe i na wszelkie przetwory. Dojrzewają na początku września. Istnieje również mutant tej odmiany o czerwonej barwie owoców – „Red Bonkreta Williamsa”.
Drzewo rośnie silnie, później słabo, bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i corocznie. Na mróz dość wrażliwe, na parch średnio wrażliwe. Wymaga dobrego, zacisznego stanowiska.
* Komisówka
Odmiana francuska. Owoce średniej wielkości lub duże, szerokojajowate, o falistej powierzchni. Skórka gładka, zielonożółta, matowa lub lekko błyszcząca z bardzo słabym pomarańczowym rumieńcem. Przetchlinki bardzo wyraźne, brązowe. Miąższ białokremowy, nadzwyczaj soczysty, masłowy, lekko aromatyczny, winnosłodki, wyjątkowo smaczny. Odmiana uważana za najsmaczniejszą gruszkę deserową. Owoce wybitnie deserowe. Dojrzewają do zbioru w pierwszej połowie października, do konsumpcji nadają się w listopadzie. Drzewo rośnie silnie, dość późno wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie, umiarkowanie obficie. Wymaga żyznych gleb i zacisznych stanowisk. Na mróz dość wytrzymała, na parch odporna.
* General Leclerc
Odmiana francuska. Owoce duże lub bardzo duże o zmiennym kształcie – od szerokostożkowatych do wydłużonostożkowatych lub typowo gruszkowatych. Skórka gładka, ciemnożółtozielona, pokryta w dużej części brązowomiodowym ordzawieniem. Miąższ kremowobiały, drobnoziarnisty, delikatny, soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny, bardzo smaczny, przypominający smak Komisówki. Odmiana deserowa. Owoce dojrzewają do zbioru na przełomie września i października, do konsumpcji nadają się po 2-3 tygodniach.
Drzewo rośnie początkowo silnie, później średnio silnie. Dość wrażliwe na mróz, na parch średnio wrażliwe, podatne na zarazę ogniową.
* Konferencja
Odmiana angielska. Owoce duże, mocno wydłużone, wrzecionowate, o bardzo charakterystycznym kształcie. Skórka matowa, zielonkawa, z brązowozłotym ordzawieniem. Miąższ żółtawobiały, delikatny, bardzo słodki, soczysty, lekko aromatyczny, smaczny. Odmiana przede wszystkim deserowa. Owoce dojrzewają do zbioru w końcu września lub na początku października, bardzo dobrze nadają się do przechowywania.
Drzewo rośnie średnio silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie, bardzo obficie. Średnio wrażliwe na mróz, mało podatne na choroby, zupełnie odporne na parch. Może być uprawiana także w mniej korzystnych warunkach glebowych.
* Triumf Packhama
Odmiana australijska. Owoce duże, wydłużone, o typowo gruszkowatym kształcie, powierzchnia owoców nieco guzowata, nierówna. Skórka gładka, zielonożółta, z delikatnymi przetchlinkami. Miąższ kremowy, soczysty, aromatyczny, kwaskowosłodki, smaczny. Owoce głównie deserowe. Dojrzewają do zbioru w pierwszej dekadzie października, do spożycia nadają się po kilku tygodniach.
Drzewo rośnie średnio silnie, w okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje corocznie, średnio obficie. Na mróz niezbyt wytrzymałe, dość podatne na parch, poza tym odporne na choroby.

Grusze azjatyckie

* Hosui
Owoce kuliste, średniej wielkości. Skórka prawie w całości ordzawiona na złotobrązowy kolor z licznymi przetchlinkami. Miąższ kremowy, średnioziarnisty, soczysty, słodki i smaczny. Owoce deserowe. Dojrzewają do zbioru w pierwszej lub drugiej dekadzie września i dają się krótko przechowywać.
Drzewa rosną początkowo silnie, później coraz słabiej, owocują dobrze nawet bez przerzedzania zawiązków.
* Chojuro
Owoce kuliste, średniej wielkości. Skórka w całości pokryta gładkim, złotobrązowym ordzawieniem o zielonkawym odcieniu. Miąższ średnioziarnisty, soczysty, kwaskowosłodki, czasem z komórkami kamiennymi, smaczny. Owoce deserowe. Dojrzewają w pierwszej dekadzie września.
Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, jest wytrzymałe na mróz. Owocuje dobrze także bez przerzedzania zawiązków.

Jabłonie

* Oliwka żółta (Oliwka Inflancka, Papierówka)
Odmiana pochodząca z krajów nadbałtyckich. Owoce średniej wielkości lub małe, o zmiennym kształcie. Skórka gładka, cieńka i sucha, początkowo jasnozielona, następnie białawożółta. Miąższ zielonkawobiały, delikatny, soczysty, kwaskowy, smaczny. Dojrzewają w drugiej połowie lipca.
Drzewo rośnie początkowo silnie, później słabiej. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie, zwykle przemiennie. Odmiana wytrzymała na mróz, mało podatna na parch i mączniak jabłoni.
* Early Geneva
Odmiana amerykańska. Owoce średniej wielkości, kuliste, nieco spłaszczone. Skórka błyszcząca, z jasnoniebieskim nalotem, pokryta w dużej części jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ białawy, pod skórką zaróżowiony, soczysty, średnio ścisły, kwaskowaty, smaczny. Owoce szybko przejrzewają i tracą smak. Dojrzewają w końcu lipca i początku sierpnia.
Drzewo rośnie niezbyt silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie i obficie. Wytrzymałe na mróz, średnio podatne na choroby.
* Discovery
Odmiana angielska. Owoce średniej wielkości, wyrównane, kuliste i lekko spłaszczone. Skórka gładka, sucha, w czasie przechowywania staje się nieco tłusta, jasno-zielono-żółta, pokryta w dużej części żywoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, ścisły, delikatny, soczysty, słodkawy, smaczny. Dojrzewają w drugiej połowie sierpnia.
Drzewo rośnie średnio silnie, w okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje umiarkowanie, corocznie. Na mróz średnio wrażliwe, na parch mało wrażliwe, na mączniak średnio wrażliwe.
* Alka
Odmiana polska. Owoce średniej wielkości lub drobne. Skórka pokryta w dużej części czerwonobrązowym rumieńcem. Miąższ wyraźnie słodki, co jest rzadkością wśród odmian letnich, smaczny. Dojrzewają około połowy sierpnia.
Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje średnio obficie, lecz regularnie. Odmiana całkowicie odporna na parch.
* James Grieve
Odmiana szkocka. Owoce średnio duże lub duże, wyrównane, stożkowatokuliste. Skórka gładka, zielonkawożółta, pokryta rumieńcem z purpurowymi smużkami. Miąższ kremowy, kruchy, soczysty, kwaskowato-słodki, bardzo smaczny. Odmiana szczególnie cenna na przetwory. Owoce dojrzewają w końcu sierpnia.
Drzewo rośnie niezbyt silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje bardzo obficie i regularnie. Dość wytrzymałe na mróz, odporne na mączniak i prawie całkowice odporne na parch.
* Delbarestivale
Odmiana angielska. Owoce duże, owalne, ścięte przy wierzchołku. Skórka zielonożółta, w dużej części pokryta pomarańczowoczerwonym smużkowanym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, soczysty, chrupki, kwaskowato-słodki, bardzo smaczny. Owoce deserowe i na przetwory. Dojrzewają na początku września, niezbyt równomiernie (zbiór należy rozciągnąć w czasie).
Drzewo rośnie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje średnio obficie, w późniejszym wieku często przemiennie. Odmiana wytrzymała na mróz, mało wrażliwa na parch i mączniak jabłoni.
* Sawa
Odmiana polska. Owoce średniej wielkości lub duże, kuliste, lekko stożkowate, nieco żebrowane. Skórka gładka, pokryta prawie w całości intensywnym jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, soczysty, lekko aromatyczny, słodko-kwaskowaty, smaczny. Owoce głównie deserowe. Dojrzewają do zbioru w połowie września, do spożycia nadają się kilka tygodni później.
Drzewo rośnie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie. Wytrzymałe na mróz, na mączniak średnio wrażliwe, na parch całkowicie odporne.
* Medea
Odmiana polska. Owoce średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone. Skórka zielonożółta, lekko tłusta, prawie w całości pokryta purpurowym, rozmytym i smużkowanym rumieńcem. Miąższ kremowy, średniozwięzły, słodki z lekkim kwaśnym posmakiem, smaczny. Owoce głównie deserowe. Dojrzewają do zbioru w drugiej połowie września.
Drzewo rośnie średnio silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, obficie plonuje z tendencją do przemienności. Wytrzymałe na mróz, dość odporne na parch i mączniak.
* Florina
Odmiana francuska. Owoce duże, kuliste. Skórka prawie w całości pokryta różowoczerwonym rumieńcem z jasnymi przetchlinkami. Miąższ białawy, słodki, o charakterystycznym posmaku dzikich jabłek, bardzo smaczny. Owoce głównie deserowe. Dojrzewają około połowy października, opóźnienie zbioru powoduje szybkie pogorszenie smaku owoców.
Drzewo rośnie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje bardzo obficie i corocznie. Odmiana całkowicie odporna na parch.
* Topaz
Odmiana czeska. Owoce średnio duże, kuliste lekko spłaszczone. Skórka gładka, zielonkawożółta, lekko woskowana, prawie w całości pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, zwięzły, soczysty, bardzo smaczny i aromatyczny. Owoce typowo deserowe. Dojrzewają w drugiej połowie września.
Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie, obficie. Jest mało wrażliwe na mączniak i odporne na parch.
* Szampion
Odmiana czeska. Owoce duże lub średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone. Skórka gładka, zielonkawożółta lub żółta, pokryta karminowoczerwonym rumieńcem. Miąższ zielonkawobiały, z kremowym odcieniem, średnioziarnisty, kruchy, smaczny. Owoce deserowe. Dojrzewają do zbioru w pierwszych dniach października.
Drzewo rośnie średnio silnie, w okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, owocuje obficie i corocznie. Jest średnio odporne na parch, mało podatne na mączniak, niezbyt wytrzymałe na mróz.

Morele

* Early Orange
Odmiana amerykańska. Owoce średniej wielkości, kulisto-owalne, nieco spłaszczone z boków. Skórka ciemnopomarańczowa z jaskrawoczerwonym rozmytym rumieńcem zajmującym więcej niż połowę powierzchni owocu, mocna, słabo omszona. Miąższ ciemnopomarańczowy, ścisły, średniosoczysty, słodki z kwaskowatym posmakiem, bardzo smaczny. Pestka dobrze oddziela się od miąższu. Owoce zaczynają dojrzewać w połowie lipca, konieczny jest kilkukrotny zbiór, ponieważ nie wszystkie dojrzewają jednocześnie. Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
Drzewo rośnie silnie. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania i owocuje obficie i regularnie. Zarówno drzewo, jak i pąki kwiatowe są wytrzymałe na mróz, mało wrażliwe na choroby. Małe wymagania glebowe.
* Harcot
Odmiana kanadyjska. Owoce średniej wielkości lub duże, owalne. Skórka pomarańczowa z jaskrawoczerwonym rozmytym rumieńcem, mocna. Miąższ pomarańczowy, zwięzły, soczysty, słodki, aromatyczny i smaczny. Pestka dość dobrze odchodzi od miąższu. Owoce dojrzewają w końcu lipca lub na początku sierpnia, równomiernie. Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
Drzewo rośnie silnie, dobrze owocuje tylko w obecności zapylacza. Drzewo wytrzymałe na mróz, natomiast pąki kwiatowe niezbyt wytrzymałe (kwiaty mogą być uszkadzane przez przymrozki).
* Somo
Odmiana polska. Owoce średniej wielkości lub małe (przy obfitym owocowaniu). Skórka ciemnopomarańczowa z kropkowanym ciemnoczerwonym rumieńcem, nieznacznie omszona, miąższ ciemnopomarańczowy, dość zwięzły, soczysty, słodki, aromatyczny, smaczny. Pestka dobrze odchodzi od miąższu. Dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory, szczególnie na kompoty.
Drzewo rośnie silnie, jest wytrzymałe na mrozy (także kwiaty), ma bardzo niewielkie wymagania glebowe. Odmiana samopylna.

Śliwy

* Herman
Odmiana szwedzka. Owoce średniej wielkości, owalne. Skórka fioletowoniebieska z woskowym nalotem. Miąższ żółty, delikatny, soczysty, lekko kwaskowaty, smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Wybitnie deserowe. Dojrzewają w drugiej połowie lipca.
Drzewo rośnie średnio silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i regularnie, niezbyt wrażliwe na mróz i choroby. Odmiana samopylna.
* Renkloda Ulena
Odmiana francuska. Owoce duże, kuliste lub owalne. Skórka żółta lub zielonożółta, z białym nalotem. Miąższ złotożółty, miękki, galaretowaty, soczysty, słodki i smaczny, niezbyt dobrze odchodzący od pestki. Owoce deserowe i na przetwory. Dojrzewają od połowy sierpnia. Często są atakowane przez osy.
Drzewo rośnie silnie, dość późno wchodzi w okres owocowania, owocuje bardzo obficie, ze skłonnością do owocowania przemiennego. Wymaga ciepłego stanowiska i dobrej gleby – na słabych i suchych glebach owoce są małe i niezbyt smaczne. Drzewo i kwiaty wytrzymałe na mróz. Odmiana wrażliwa na moniliozę i tolerancyjna na szarkę. Odmiana samopylna.
* Renkloda Althana
Odmiana pochodząca z Czech. Owoce średniej wielkości lub duże, kuliste, na końcach nieco spłaszczone. Skórka różowożółta, pokryta w dużej części intensywnym czerwonofioletowym rumieńcem, z silnym niebieskofioletowym nalotem. Miąższ złotożółty lub zielonkawożółty, soczysty, korzeń aromatyczny, słodki i smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce deserowe i na przetwory. Dojrzewają w końcu sierpnia i na początku września.
Drzewo rośnie średnio silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie, średnio obficie. Na mróz średnio wytrzymałe, tolerancyjne na szarkę. Na suchych glebach owoce drobnieją. Odmiana obcopylna – wymaga zapylaczy.
* Cacanska Lepotica
Odmiana jugosłowiańska. Owoce średniej wielkości lub duże, owalne. Skórka ciemnogranatowa, pokryta bardzo obfitym jasnoniebieskim nalotem. Miąższ zielonożółty, dość zwarty, soczysty, smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce nadają się na przetwory oraz do bezpośredniego spożycia. Dojrzewają w pierwszej dekadzie sierpnia.
Drzewo rośnie średnio silnie lub słabo, wcześnie wchodzi w okres owocowania i bardzo obficie plonuje. Odmiana mało wrażliwa na szarkę. Odmiana samopylna.
* Węgierka Dąbrowicka
Odmiana polska. Owoce średniej wielkości, owalne. Skórka granatowa z odcieniem brązu, z obfitym szaroniebieskim nalotem. Miąższ żółtozielony do żółtomiodowego, średnio ścisły, słodkawokwaskowaty, smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce deserowe i na przetwory. Dojrzewają w połowie sierpnia i dają się dłużej przetrzymać na drzewie nie tracąc smaku.
Drzewo rośnie średnio silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje bardzo obficie, niekiedy przemiennie. Odmiana tolerancyjna na szarkę, wystarczająco wytrzymała na mróz, choć kwiaty mogą być czasem uszkadzane przez przymrozki ze względu na wczesne kwitnienie. Wymaga zapylaczy.
* Valjevka
Odmiana jugosłowiańska. Owoce średniej wielkości, owalne. Skórka niebieskogranatowa, pokryta intensywnym nalotem. Miąższ żółty, zwarty, soczysty, słodki i smaczny, bardzo dobrze odchodzi od pestki. Owoce deserowe i na przetwory, zwłaszcza na susz. Dojrzewają na początku września.
Drzewo rośnie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje średnio obficie, regularnie. Odmiana mało wrażliwa na szarkę, samopylna.
* Cacanska Najbolja
Odmiana jugosłowiańska. Owoce duże lub bardzo duże, owalne, lekko asymetryczne. Skórka ciemnogranatowa, pokryta intensywnym szaroniebieskim nalotem. Miąższ zwarty, zielonożółty, niezbyt soczysty, bardzo dobrze odchodzi od pestki. Owoce w stanie świeżym mają przeciętny smak, ale doskonale nadają się na przetwory, szczególnie na powidła o wyjątkowo intensywnej barwie. Dojrzewają w końcu sierpnia lub na początku września i dają się przetrzymać na drzewie bez utraty smaku.
Drzewo rośnie silnie lub średnio silnie, bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje bardzo obficie i regularnie. Wytrzymałe na mróz, odporne na choroby, tolerancyjne na szarkę. Wymaga zapylaczy.
* Promis
Odmiana polska, pochodzi od Węgierki Zwykłej. Owoce średniej wielkości, owalne. Skórka granatowa, pokryta intensywnym jasnoniebieskim nalotem. Miąższ żółty, dość jędrny, soczysty, aromatyczny, słodki i smaczny, dobrze oddziela się od pestki. Owoce deserowe i na przetwory. Dojrzewają na przełomie września i października.
Drzewo rośnie średnio silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje regularnie i obficie.
* Bluefree
Odmiana amerykańska. Owoce duże lub bardzo duże, elipsoidalne. Skórka ciemnoniebieska, pokryta nalotem. Miąższ żółty lub zielonożółty, ścisły, smaczny, niezbyt łatwo odchodzi od pestki. Owoce deserowe i na przetwory. Dojrzewają w połowie września.
Drzewo rośnie silnie, a później średnio silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i regularnie. Wytrzymałe na mróz i odporne na choroby. Lepiej plonuje w obecności zapylaczy.
* Shiro (śliwa japońska)
Owoce średniej wielkości, sercowate. Skórka zielonkawożółta z białawym nalotem. Miąższ jasnożółty, bardzo soczysty, kwaskowosłodki, aromatyczny, smaczny, źle odchodzi od pestki. Owoce typowo deserowe. Dojrzewają w końcu lipca i na początku sierpnia.
Drzewo rośnie umiarkowanie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie. Wymaga przerzedzania zawiązków. Dostatecznie wytrzymałe na mróz, choć kwiaty mogą być uszkadzane przez przymrozki ze względu na bardzo wczesne kwitnienie. Wymaga zapylaczy. Jedna z mniej zawodnych śliw japońskich.
* Santa Rosa (śliwa japońska)
Owoce średniej wielkości, owalne lub lekko sercowate. Skórka różowoczerwona z jasnofioletowym nalotem. Miąższ żółty, przebarwiający się na różowo, zwięzły, soczysty, kwaskowosłodki i smaczny, źle oddziela się od pestki. Owoce typowo deserowe. Dojrzewają w pierwszych dniach sierpnia.
Drzewo rośnie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie. Wystarczająco wytrzymałe na mróz, ale kwiaty mogą być uszkadzane przez przymrozki. Odmiana częściowo samopylna (owocuje nawet bez zapylaczy).

Wiśnie

* Groniasta z Ujfehertoi
Odmiana węgierska, w punktach sprzedaży opisywana często po prostu jako „Groniasta”. Owoce średnio duże, kuliste, skórka ciemnoczerwona, miąższ kwaskowosłodki, smaczny, sok czerwony. Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Dojrzewają w drugiej połowie lipca.
Drzewo rośnie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, poluje obficie, zwłaszcza przy zapyleniu obcym pyłkiem. Wytrzymałe na mróz, a zawiązki owoców mało wrażliwe na przymrozki. Odmiana wrażliwa na drobną plamistość.
* North Star
Odmiana amerykańska. Owoce średnio duże, szerokokuliste, skórka żywoczerwona, miąższ kwaskowaty, soczysty, smaczny. Sok ciemnoczerwony, aromatyczny. Nadają się do bezpośredniego spożycia, ale zwłaszcza na przetwory. Dojrzewają w początku lipca.
Drzewo rośnie słabo, wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje regularnie i obficie. Drzewo, pąki kwiatowe i kwiaty wytrzymałe na mróz, mało wrażliwe na drobną plamistość, ale podatne na moniliozę (zwłaszcza na wilgotnych stanowiskach) oraz na raka bakteryjnego oraz srebrzystość liści. Odmiana samopylna.
* Łutówka
Odmiana nieznanego pochodzenia, prawdopodobnie francuska lub holenderska. Owoce duże, niekiedy bardzo duże, kuliste, skórka ciemnowiśniowa lub nawet wiśniowobrązowa, miąższ ciemnoczerwony, soczysty, kwaśny. Sok ciemnoczerwony. Nadają się przede wszystkim na przetwory. Dojrzewają w końcu lipca i na początku sierpnia.
Drzewo rośnie średnio silnie lub słabo. Wcześnie wchodzi w okres owocowania. Plonuje obficie, ale tylko przy właściwej pielęgnacji i corocznym silnym cięciu – zaniedbane drzewa szybko ogałacają się z liści, przestają plonować i zamierają. Odmiana bardzo wrażliwa na drobną plamistość liści, wrażliwa na moniliozę, natomiast odporna na mrozy. Ze względu na konieczność starannej pielęgnacji i ochrony chemicznej odmiana ta nie jest polecana do ogrodów przydomowych i na działki, ale bardzo często oferowana w punktach sprzedaży i z tego względu często sadzona.
* Lucyna
Odmiana polska. Owoce średniej wielkości lub duże, kuliste, skórka ciemnoczerwona, miąższ czerwony, soczysty, słodko-kwaskowaty, bardzo smaczny, sok czerwony. Jedne z najlepszych wiśni deserowych, nadają się też na przetwory. Dojrzewają w drugiej połowie lipca.
Drzewo rośnie średnio silnie, w owocowanie wchodzi niezbyt wcześnie i lepiej plonuje w starszym wieku. Wytrzymałe na mróz, mało podatne na raka bakteryjnego i gorzką zgniliznę. Jedna z najbardziej godnych polecenia na działki i do ogrodów odmian.

This entry was posted in Drzewa Liściaste, Owoce and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>